piątek, lipiec 19, 2019

Odwiedza nas 323 gości oraz 21 użytkowników.

VTX Polska
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
Tutaj pytaj, szukaj, prowadź dyskusje na temat zagadnień technicznych VTX

TEMAT: Woltomierz

Woltomierz 2019/05/16 21:42 #255228

  • Chrumpel
  • Chrumpel Avatar
  • Offline
  • Świeżak
  • VTX 1800F1, Warszawa
  • Posty: 199
  • Otrzymane podziękowania 14
Przymierzam się do zamontowania woltomierza w swojej F'ce, bo okazało się, że wiedza na temat stanu akumulatora przydaje mi się częściej niż przypuszczałem :)

Mam w tej chwili dwie opcje - wskaźnik napięcia na kablu od ładowarki CTEK, który jest podłączony bezpośrednio pod klemy (45 zł):
ctek-ladowarki.pl/31-z%C5%82%C4%85czka-c...cator-eyelet-m6.html

lub osobny wskaźnik w stylu Kuraykyna (227 zł):
www.lidor.pl/chromowany-miernik-poziomu-...nia-akumulatora.html

Kabel CTEK'a jest tani, pokazuje to co trzeba, ale jest schowany pod deklem i dodatkowo w skrzynce narzędziowej (gniazdo ze wskaźnikiem), więc dostęp do niego jest raczej okazyjny.
Kuryakyn za to jest na wierzchu, jest teoretycznie dokładniejszy, ładnie wygląda, ale kosztuje słono.

Druga rzecz, to czy lepiej go podłączyć bezpośrednio pod aku (CTEK, ciągłe wskazanie i zużycie prądu), czy lepiej pod zapłon (normalnie wyłączony) - czy jest jakiś istotny spadek napięcia po włączeniu zapłonu, co mogłoby fałszować wskazanie?

Mam na kierze też wyprowadzone gniazdo USB, więc dość łatwo mógłbym sie wpiąć do niego z tyłu, ale jest chyba podłączone bezpośrednio pod aku, bo ciągle palą się w nim diody podświetlające.

Którą opcję proponujecie, jako lepszą?

Poza tym, ma ktoś może schemat instalacji elektrycznej do F, a szczególnie węzła w lampie? Wydaje mi się, że przydałoby się tam zrobić mały porządek, szczególnie z połączeniami i ich izolacją.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Woltomierz 2019/05/16 22:01 #255231

  • Waldemar
  • Waldemar Avatar
  • Offline
  • Świeżak
  • VTX1800c
  • Posty: 203
  • Otrzymane podziękowania 108
Kup jakieś gniazda usb z wyświetlaczem napięcia :D chyba że chcesz pod wygląd więc kaska poleci, bezpośrednio pod aku , dobrze jak by miał własny wyłącznik wtedy wyłączasz kiedy chcesz i nie ciągnie niepotrzebnie z aku.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Woltomierz 2019/05/16 22:02 #255232

  • robson
  • robson Avatar
  • Offline
  • Ekspert
  • Posty: 1523
  • Otrzymane podziękowania 695
A po co Ci te zabawki :huh:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Woltomierz 2019/05/16 22:17 #255235

  • Chrumpel
  • Chrumpel Avatar
  • Offline
  • Świeżak
  • VTX 1800F1, Warszawa
  • Posty: 199
  • Otrzymane podziękowania 14
Waldemar napisał:
Kup jakieś gniazda usb z wyświetlaczem napięcia .

Co prawda mam już eleganckie gniazdo, ale może wymiana na inne, ze wskazaniem, będzie najtańszą opcją. I już jest podłączone pod aku. Na Allegro są całkiem zgrabne i z osobnym wyłącznikiem...

Hmm... muszę przemyśleć...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Woltomierz 2019/05/16 22:18 #255236

  • ZySo
  • ZySo Avatar
  • Offline
  • Świeżak
  • VTX 1800 NEO
  • Posty: 24
  • Otrzymane podziękowania 8
Może tak od początku,
Nie podłączaj nic bezpośrednio pod acu,
Jakiekolwiek peryferia tylko i wyłącznie po kluczyku,
Prąd a napięcie to dwie zupełnie inne wielkości i inaczej mierzone
Nie chcę wyjść na belfra z elektrotechniki ale:
spadki napięć na takich odległościach i przy tej klasie dokładności urządzeń to są rzeczy pomijalne,
Znajdź plus po kluczyku i podłącz gniazdo usb z wyświetlaczem napięcia i będziesz Pan zadowolony




Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Woltomierz 2019/05/17 18:21 #255272

  • Waldemar
  • Waldemar Avatar
  • Offline
  • Świeżak
  • VTX1800c
  • Posty: 203
  • Otrzymane podziękowania 108
Zużycia prądu ci nie pokaże :D spadek napięcia na aku tylko a przede wszystkim po włączeniu stacyjki spadnie ( żarówki mają pobór a i komp też trochę zapierniczy:) Jak kolega pisał dł. kabli niestety dużego prze kłamu nie zrobi bo to tylko 1,5m do 2m ,a moim zdaniem warto mieć wskaźnik napięcia tylko nie zapomnij o zabezpieczeniu bezpiecznikiem przy akumulatorze.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Woltomierz 2019/05/17 19:28 #255277

  • Chrumpel
  • Chrumpel Avatar
  • Offline
  • Świeżak
  • VTX 1800F1, Warszawa
  • Posty: 199
  • Otrzymane podziękowania 14
Nie chodzi mi o wskazanie zużycia prądu, a ile i czy w ogóle zużywa jakieś istotne ilości, jesli bedzie podłączony pod aku i będzie się caly czas świecił. Ale wydaje mi się, że przy 3-4 diodach to nieistotne.


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Woltomierz 2019/05/17 21:57 #255286

  • ZySo
  • ZySo Avatar
  • Offline
  • Świeżak
  • VTX 1800 NEO
  • Posty: 24
  • Otrzymane podziękowania 8
Chrumpel napisał:
Nie chodzi mi o wskazanie zużycia prądu, a ile i czy w ogóle zużywa jakieś istotne ilości, jesli bedzie podłączony pod aku i będzie się caly czas świecił. Ale wydaje mi się, że przy 3-4 diodach to nieistotne.


Jeszcze raz,
woltomierz mierzy tylko wielkość napięcia bez względu gdzie go podłączysz, to tak jak ciśnieniomierz wody w instalacji wodnej (pod warunkiem że na tym samej wysokości - grawitacja ma znaczenie) ,
zarówno ciśnieniomierzem wody jak i woltomierzem nie zmierzysz zużycia wody (prądu), do tego są liczniki które mierzą dwie wielkości w czasie:
w przypadku wody - ilość wody która przepływa w konkretnym przekroju,
w przypadku elektryczności - ilość mocy w czasie 1h

To, czy to jasno opisałem powyżej ma drugoplanowe znaczenie, ważne żebyś pamiętał że podłączanie jakichkolwiek urządzeń, diod, nawet USB bezpośrednio pod aku prosisz się o kłopoty, np. uszkodzi ci się przewód, zapomnisz odłączyć urządzenia, zamoknie wtyczka, itp. powoduje pobieranie energii z twego acu, dlatego też mówię Ci byś podłączył pod plus np. postojówki w lampie, ważne że jak wyłączysz kluczyk to wszystkie urządzenia są bez napięcia, a tak a propos po jaką cholerę ci świecące diody w moto jak ty sobie śpisz w najlepsze :huh:
Niestety widziałem jak koledzy mieli wpięte bezpośrednio grzanie manetek pod acu, niby nic ale po odstawieniu na dobranoc moto, z rana niemiła niespodzianka, zero prądu na acu :( bo kolo zapomniał wyłączyć.
Pozdrawiam
LWG
Sorki że tak dużo napisałem ale tak jakoś naszło mnie przy szklaneczce Jim Beam : ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): freddie

Re:Woltomierz 2019/05/17 21:59 #255287

  • ZySo
  • ZySo Avatar
  • Offline
  • Świeżak
  • VTX 1800 NEO
  • Posty: 24
  • Otrzymane podziękowania 8
sorki, to była duża szklanka :evil:
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.